Rahim Filmi Nedir?

Rahim filmi, tıpta histerosalpingografi olarak bilinir. Kısaca HSG olarak kısaltılır. Hamilelik doğru zamanda çiftlerin çocuk sahibi olmak için istedikleri olaylardan biridir. Evli çiftler belli bir sürecin sonunda aileyi güçlendirmek adına çocuk sahibi olmayı hedefler. Fakat durumlar bazen istenildiği gibi gitmez. Kısırlık veya rahimde çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Tüp tıkanıklığı da rahimde rastlanan durumlar içerisinde yer alır. Ayrıca düşük ihtimali ve kapalı kanal gibi sorunlarda görülebilir. Bu tarz hastalıkları tespit etmek için rahim filmi çekilir. 

Rahimde oluşan sorunları tespit etmek isteyen kişiler hastaneler aracılığı ile rahim filmi çekilmesi işlemini yaptırırlar. Bu olay sonucunda oluşan sıkıntılı durumun tespiti yapılır. Film sonuçlarına göre hekimler tarafından gerekli bilgiler verilerek tedavi süreci başlatılır. Ancak tedavi aşamasına geçmeden önce muhakkak sorunun çözülmesi gerekir. Bu sayede çocuk sahibi olma veya gebe kalma ihtimali yükseltilir. Rahim filminin tıbbi olarak adı HGS olarak geçer.

Rahim filmi (histerosalpingografi) nasıl çekilir?

Rahim filmi nasıl çekilir konusu anne adaylarının merak ettiği noktalar arasında yer alır. Rahim filmi çektirmek isteyen anne adayları öncelikle hastaneye müracaat etmelidir. Ardından ne zaman çekileceğini öğrenerek süreci başlatabilirler. Doktorlar ile birlikte hareket etmek en önemli hususlar arasında yer alır. Hekimlerin önerdiği takvime göre hareket edilerek rahim filmi çekilir. Rahim filmi vajina içerisine sıvı verilerek yapılır. Rahim içerisine verilen sıvı sayesinde içeride oluşan sorunlar gözlenir. Sıvı sayesinde röntgen çekilmesi sağlanır. Kontrast halde bulunan bu akışkan madde rahim filminin olmazsa olmazıdır. HGS olarak da bilinen rahim filmi gebe kalamama sorunu yaşayan kadınlar için en önemli aşamalardan biridir. Bu sayede hastalık tespit edilir. Kısırlık, tüp tıkanması veya rahim sorunları bulunarak tedavi süreci başlar.

Rahim filmi (HSG) sonrasında hamile kalınır mı?

Rahim filmi sonrasında hamile kalınır mı sorusu HGS çektiren kişiler için önemlidir. Genellikle uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre rahim filminden sonra 1 ile 4 ay içerisinde hamile kalındığı görülür. Buda aslında rahim filminin ne denli önemli olduğunu gözler önüne serer. Tabii ki bu araştırmalar herkesi kapsamaz. İstisnai durumlar ve çeşitli sorunlar oluştuğunda süreç farklı hale gelebilir. Bu nedenle her rahim filmi çektiren kadında aynı durumu beklemek yanlış olur. Ancak büyük bir oranda sürecin ise yaradığı görülür. Buradan çıkarılacak sonuçlardan biri de rahim filminin ne denli işe yaradığı olacaktır.

Rahim filmi sonrasında ağrı oluşur mu?

Rahim filmi çektirdikten sonra oluşabilecek ağrı ve sorunlar insanlar tarafından merak edilir. Rahim filmi çektirirken türüne göre etkileri değişkenlik gösterir. İlaçlı şekilde rahim filmi çektirildikten sonra kasık bölgesinde duruma göre 1 ile 3 gün aralığında ağrı oluşabilir. Bu ağrılar hafif şekilde zamanla ortadan kalkar. Ancak ağrı boyutu dayanılmaz hale geldiği taktirde hekimlerden destek almak gerekir. Doktora danışarak sorunun iletilmesi doğru bir davranış olacaktır. Ayrıca ağrının uzun süre devam etmesi halinde yine doktora bildirilmelidir. Hasta HGS çektirmeden önce ufak ağrılar için uyarılarak bilgi verilir. Bazı hastalar bu durumdan çekindikleri için anestezi talep ederler. İsteğe göre anestezi noktasında yardımcı olunur.

Rahim filmi sonrasında oluşabilecek yan etkiler nelerdir?

HGS yani diğer adıyla rahim filmi çekildikten sonra hastalar hangi yan etkiler ile karşılaşma ihtimali olduğunu bilmek isterler. Rahim filmi sonrasında nadir de olsa ileri derecede yan etkiler görülebilir. Bunlar kusma, şiddetli şekilde ağrılar, kötü kokulu sıvı gelmesi gibi yan etkilerdir. Bu tarz komplikasyonlar ile karşılaşırsanız doktorunuza görünmeniz gerekir. Gerekli bilgi ve yardım yapılacaktır. Genellikle anestezi verilmeden yapılan HGS duruma ve isteğe göre anestezi ile de yapılır. Anestezi verildiği takdirde operasyon neticesinde belli süre geçtikten sonra ağrı hissetmek doğal karşılanır. Dayanılmaz bir hal almadığı sürece korkmaya gerek yoktur. Sakin kalarak süreç geçirilmelidir.

Rahim filmleri kullanılan alet ve teknolojiye göre ağrı miktarı değişir. Eski teknolojide çengelli araç kullanılmaktaydı. Bu sebeple çengeller rahim içerisinde ufak deformasyonlar yaratırdı. Tabii ki bu hasarlar anlık olup zamanla geçen sorunlar olarak ortaya çıkar. Fakat anlık ağrı miktarını ve kanama riskini artıran etkenlerden biridir. Yeni teknolojide çengelli alet kullanımı pek fazla bulunmaz. Bu sebeple ağrı ihtimali minimuma indirilir.

Kaynaklar:

  1. Hoffman BL, et al. Techniques used for imaging in gynecology. In: Williams Gynecology. 3rd ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2016. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Oct. 11, 2018.
  2. Lee SI, et al. Hysterosalpingography. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 11, 2018.
Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)