Karaciğerde bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?

Karaciğerde bir sorun olduğunda, yani karaciğeri tutan hastalıklarda genellikle aşağıdaki belirtilerden birisi ya da bazıları görülür. Bunlar;

Deride sarılık

Göz beyazında sarılık

İdrar renginde koyulaşma

Karın ağrısı

Kaında su toplanması ve şişme 

Ayak bilekleri ve bacaklarda şişme 

Kaşıntı

Macun şeklinde dışkılama 

İshal

Hazımsızlık

Bunlar da ilginizi çekebilir


Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına hangi bölüm bakar?

Karaciğer, safra kesesi ve pankreas ile ilgili hastalıklara genel cerrahi ya da gastroenteroloji bölümü doktorları bakar. Genel cerrahi ve gastroenteroloji doktorları, karaciğer, safra kesesi ve safra yolları hastalıklarının tanı ve tedavisi konusunda uzman olan doktorlardır. Cerrahi müdehale gerektiren konularda genel cerrahi uzmanı gerekli ameliyatı gerçekleştirir. 

Karaciğer sağlığı için nelere dikkat etmeli?

Karaciğer sağlığını korumak için şunlara dikkat edilmeli;

Hepatit aşıları asla ihmal edilmemeli,

Alkol ve alkollü içeceklerden uzak surulmalı,

Kültür mantarı dışında mantar yenmemeli,

Kilo almaktan kaçınmalı,

Doğuştan gelen hastalıklara dikkat etmeli,

Gereksiz yere antibiyotik ve ağrı kesici ilaç kullanmamalı,

Bitkisel ürünlerden kaçınılmalı,

Safra kesesi ve taşlarına dikkat edilmeli,

Hepatit B ve C den korunmak için kan ve kan ürünleriyle temas etmemeli,

Karaciğerin çalışmasını gösteren kan tahillerini düzenli aralıklarla yaptırmalı.

 

Ciltte amonyak kokusu neyin belirtisi?

Ciltte amonyak kokusu, karaciğer yetmezliğinde görülür. Normalde sağlıklı çalışan bir karaciğer, amonyağı üre haline dönüştürür.  Karaciğer yetmezliğinde ise bu dönüşüm olmaz ya da çok yavaş olur. Bu durumda amonyak kana karışır. Kandaki amonyak ciltten atılırken kokuya neden olur.Karaciğer yetmezliğinde görülen diğer belirtiler iştahsızlık, şişkinlik, yorgunluk ve enerji kaybıdır.

 

Ciğerlere en iyi ne gelir?

Ciğerlere ne iyi gelir?

● Karbonhidrat tüketimine dikkat edin

● Zeytinyağı tercih edin, doymuş yağlardan uzak durun

● Magnezyum zengini olan süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ile tahıllların tüketimine özen gösterin

● A vitamini içeren besinler tüketin

● Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko

● Brokoli ve Avakado tüketimine yer verin

● Sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği ve kekik gibi antioksidan özelliği olan besinleri tüketin

● Kilo almayın, ideal kilonuzu koruyun

Çocuklarda karaciğer hemanjiomu görülür mü?

Çocuklarda karaciğer hemanjiomu görülebilir. Karaciğer hemanjiomu, çocuklarda görülebilen bir karaciğer tümörüdür. Hemanjiomlar, kan damarlarının anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluşan iyi huylu tümörlerdir. Genellikle tesadüfen tespit edilen karaciğer hemanjiomları, çoğunlukla belirti vermezler. Bunların çoğu kez çocuğun genel sağlığı üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

Karaciğer hemanjiomları, bebeklerde ve küçük çocuklarda görülebilir. Genellikle tek bir hemanjiom şeklinde olur, ancak bazen birden fazla hemanjiom da olabilir. Karaciğer hemanjiomları nadiren kanserleşir ve bu yüzden genellikle iyi huylu olarak kabul edilir. Hemanjiomlar çoğu zaman büyüme göstermezler ve zamanla kendiliğinden küçülür veya yok olur.

Karaciğer hemanjiomları eğer belirti vermiyorsa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak, hemanjiom 5 cm den büyük, belirtilere neden oluyor veya kanama riski varsa tıbbi takip veya tedavi gerekebilir. Nadir de olsa, büyük hemanjiomlar karaciğerin çalışmasını bozabilir ve belirtilere neden olabilir. Bu gibi durumlarda, cerrahi müdahale veya diğer tedavi yöntemleri gerekir. 

Karaciğer hemanjiomu, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme  gibi görüntüleme yöntemleri ile tesadüfen tespit edilir. 

Karaciğer hemanjiomları genellikle iyi huyludur. Genellikle tedavi gerektirmeyen bu hemanjiomlar kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, karaciğer hemanjiomu olan çocukları, bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ya da çocuk gastroenterolojisi uzmanı görmelidir. 

Sklerozan kolanjit nedir? Belirtileri, tanısı ve tedavisi nasıldır?

Sklerozan kolanjit, safra yollarını etkileyen kronik bir karaciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta safra yollarında iltihaplanma ve skar dokusu oluşumu meydana gelir. Skar dokusu, safra akışını engelleyebilir ve karaciğere zarar verebilir. Sklerozan kolanjitin iki türü vardır;

  • Primer sklerozan kolanjit : Sebebi tam olarak bilinmeyen fakat otoimmün reaksiyonların rol oynadığı düşünülen formudur. Bu form daha sık görülür.
  • Sekonder sklerozan kolanjit: Karaciğer veya safra yollarını etkileyen başka bir hastalığa bağlı olarak gelişen formudur.

Sklerozan kolanjitin belirtileri şunlardır;

  • Yorgunluk
  • Kaşıntı
  • Karın ağrısı
  • Sarılık
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Gece terlemesi

Sklerozana kolanjit tanısı nasıl konur? 

Sklerozan kolanjit tanısı aşağıdaki yöntemlerle konabilir:

  • Kan testleri
  • Karaciğer görüntüleme testleri (ultrason, BT, MR)
  • Karaciğer biyopsisi
  • ERCP (endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi)

Sklerozan kolanjit nasıl tedavi edilir?

Sclerosing kolanjitin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak semptomları kontrol etmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar ilaç tedavisi, kaşıntı tedavisi, safra kesesi ameliyatı, stent takılması ve karaciğer naklidir.

Sklerozan kolanjit hakkında bilmeniz gerekenler;

  • Sklerozan kolanjit kronik bir hastalıktır ve genellikle ömür boyu devam eder.
  • Hastalığın seyri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde hastalık yavaş ilerlerken, bazılarında daha hızlı ilerleyebilir.
  • Sklerozan kolanjit, karaciğer sirozu ve safra yolu kanseri gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle düzenli doktor takibi ve tedavi çok önemlidir.

Karaciğere hangi doktor bakar?

Karaciğer hastalıkları, kanser ve kanser olmayan diye iki gruba ayrılabilir. Karaciğerin kanser olmayan hastalıkları ile gastroenteroloji doktoru ilgilenir. Karaciğer, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Bu yüzden diğer sindirim sistemi hastalıkları gibi gastroenteroloji doktorlarının ilgi alanına girer. Gastroenteroloji bölümü, ağızdan başlayarak yemek borusu, mide, bağırsaklar, karaciğer ve pankreas olmak üzere tüm sindirim kanalı ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilhilenen bir tıp bölümüdür. 

Karaciğer kanseri ve karaciğer nakli gibi konular ise genel cerrahi bölümünün ilgi alanına girer. Karaciğer kanseri nedeniyle ya da diğer nedenlerden dolayı karaciğerin ameliyatının gerektiği durumlarda, bu işle genel cerrahi doktoru tarafından yapılır. 

Karaciğerde hemanjiom tehlikeli mi?

Karaciğerdeki hemanjiomların çoğu tehlikeli değildir. Hemanjiomlar, karaciğerde en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Hemanjiomların çoğu küçük boyuttadır (5 cm'den küçük) ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu nedenle, birçok insanın karaciğerinde hemanjiom olduğunu bile bilmez.

Bazı durumlarda hemanjiomlar tehlikeli olabilir;

  • Hemanjiom büyükse (5 cm'den büyük), karaciğerde yırtılmaya ve kanamaya neden olabilir. Bu durum nadirdir, ancak ölümcül olabilir.
  • Hemanjiom hızlı büyüyorsa, kanserli olabileceğinin bir işareti olabilir. Bu da nadirdir, ancak doktorunuzun hemanjiomu takip etmesini gerektirir.
  • Hemanjiom belirtilere neden oluyorsa, örneğin:
    • Sağ üst karın ağrısı
    • Mide bulantısı ve kusma
    • İştahsızlık
    • Kilo kaybı
    • Yorgunluk

Bu durumlarda, hemanjiomun tedavi edilmesi gerekebilir.

Hemanjiom tedavisi seçenekleri şunlardır:

  • Gözlem: Küçük ve herhangi bir belirtiye neden olmayan hemanjiomlar genellikle sadece gözlemlenir.
  • İlaç tedavisi: Beta blokerler gibi ilaçlar, hemanjiomun büyümesini durdurmak veya yavaşlatmak için kullanılabilir.
  • Cerrahi tedavi: Büyük veya belirtilere neden olan hemanjiomlar cerrahi olarak çıkarılabilir.

Hemanjiomun tehlikeli olup olmadığını doktorunuz belirleyebilir. Doktorunuz hemanjiomun boyutunu, büyüme hızını ve herhangi bir belirtiye neden olup olmadığını değerlendirecektir.

Yeni SSS


Reaktif lenf nodülleri, vücudun enfeksiyona veya iltihaplanmaya karşı normal bir tepkisidir. Lenf nodülleri, bağışıklık sisteminizin önemli bir parçası olan küçük, fasulye şeklindeki organlardır. Vücudunuzdaki sıvıyı filtreler ve beyaz kan hücreleri üretirler. Beyaz kan hücreleri ...


Profolmix Men, Biowinns Pharma tarafından erkek sağlığı için özel olarak formüle edilmiş bir takviyedir. Ürün, L-karnitin, L-arjinin, magnezyum, kuersenetin, ginseng, koenzim Q10, selenyum, vitamin B12, C, A ve E bakımından zengindir. Profolmix Men ne işe yarar?  ...


Profolmix Women, Biowinns Pharma tarafından kadın sağlığı için özel olarak formüle edilmiş bir takviyedir. Ürün, inositol, D vitamini, folat, B vitaminleri ve mineraller bakımından zengindir. Profolmix Women ne işe yarar?  ...


Adet gecikmesi durumunda gebelik testi yapmak için bir süre beklemek gerekir. En doğru sonucu almak için beklenen adet tarihinizden 5-6 gün sonra testi yapmanız önerilir. Bunun sebebi, gebelik hormonu hCG' ...


Erken boşalma ameliyatı, erken boşalma sorununu tedavi etmek için kullanılan cerrahi işlemlerdir. Erken boşalma, erkeğin cinsel ilişki sırasında kendi steği dışında meydana gelen boşalma durumudur. Bu durum; hem erkek hem de partneri için problem yaratabilir.  E ...


Karaciğerdeki hemanjiomların çoğu tehlikeli değildir. Hemanjiomlar, karaciğerde en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Hemanjiomların çoğu küçük boyuttadır (5 cm'den küçük) ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu nedenle, birçok insanın karaciğerinde hemanjiom olduğunu bile bilmez. ...


Pankreas kanseri, karın boşluğunun arka kısmında bulunan bir organ olan pankreasın kanseridir. Pankreas, sindirime yardımcı olan enzimler ve kan şekeri seviyelerini kontrol eden hormonlar üreten bir organdır. Pankreas kanser ...


Evet, diş hekimliği çocuklara bakar. Hatta diş hekimliğinin bir dalı olan pedodonti, çocuk diş hekimliği olarak da bilinir ve 0-15 yaş grubundaki çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgil ...


Çocuk diş hekimleri, 0-15 yaş grubundaki çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenir. Bu yaş grubu, bebeklik döneminden ergenliğe kadar uzanan bir süreci kapsar. Çocuğunuzun 15 yaşına girdikten sonra da düzenli olarak diş hekimine gitmesi önemlidir. 15 yaşından sonra, y ...


Çocuklar, ilk dişleri çıktıktan sonra veya en geç 1 yaşına geldiklerinde diş hekimine götürülmelidir. İlk diş muayenesi, diş hekiminin çocuğunuzun dişlerini ve diş etlerini incelemesine ve ağız hijyeni hakkında bilgi vermesine olanak tanır. Çocukların diş hekimi ...


Çocuklar pedodontist veya pediatrik diş hekimi olarak da bilinen çocuk diş hekimlerine gitmelidir. Pedodontistler, bebeklik döneminden ergenliğe kadar çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda uzmanlaşmış diş hekimleridir. Çocuk ...


Kalp anjiyosu olan hastaların yorumları, kalp anjiyosu olacak kişilere işlemden öncesi ve sonrası konusunda bir fikir verebilir. Aşağıda, kalp anjiyosu yaptırmış kişilerden bazı örnek yorumlar yer almaktadır; Kalp anjiyosu olan hastaların olumlu yorumları ...


BT anjiyo (anjiyografi), bilgisayarlı tomografi (BT) tarayıcı kullanarak vücudun kan damarlarının ayrıntılı görüntülerini oluşturan bir görüntüleme testidir. BT anjio, vücuttaki kan damarlarının görüntülenmesi için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Bilgisayarlı tomogra ...


Pariyetal kemik, kafatasının üst kısmını oluşturan iki kemikten biridir. Düz, dörtgen şeklinde bir kemiktir. Bu kemiğin alt kısmında beynin parietal lobu bulunur. Yani beynin paryetal lobuna karşılık gelir. Pariyetal kemik, koronal sütür ile frontal kemikle, sagittal sütür ile ka ...


Sanal anjiyo, kalp ve akciğerlerdeki ana atardamarlar ve toplardamarlar dahil olmak üzere vücudun kan damarlarının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanan bir görüntüleme yöntemidir. Sanal anjiyonun avantajla ...